Breaking News

Some most common QnA on Prostate Cancer

Q1) Please explain the basis of preventing prostate cancer by removing the testicles removed through surgery?

Ans. Removing the testicles helps control the growth of advanced prostate cancer. This technique is called Orchidectomy. It is sometimes done to prevent cancer when an undescended testicle is found in a patient who is beyond the age of puberty. After the removal of testicles, the level of testosterone in the blood falls quickly.  During surgery your doctor will put a small cut in your scrotum which holds your testicles.It involves injections as well because Orchidectomy leaves psychological effect, he/she may put in fake testicles, so that your scrotum looks and feels the same.

Q2) In how many cases across the world has this technique been tested?

Ans. Orchiectomy (removal of testes) is a highly preferred option in most cases. If an orchiectomy is not done, then the patient is given LH RH Agonists.Prostate cancer tested at stage 4. It can be medical or surgical.

Q3) Please elaborate how exactly removing of testiocles prevents occurence of prostate cancer?

Ans. An orchiectomy is done to stop most of the body’s production of testosterone, which prostate cancer usually needs in order to continue growing. Orchiectomy often causes the tumor to shrink and relieves bone pain. But we can say that this surgery controls prostate cancer, and it may prolong survival also.

Q4) How common is it in India in comparison to other parts of the world?

Ans. According to a study by International Agency for Research on Cancer, the worldwide Prostate Cancer burden is expected to grow to 1.7 million new cases and 4,99,000 new deaths by 2030 simply due to the growth and aging of the global population. The annual age adjusted (world population) incidence rate of prostate cancer in Delhi was 10.66per 100,000 which is higher than South-East Asia (8.3) and Northern Africa (8.1) but lower than Northern America (85.6), Southern Europe (50.0) and Eastern Europe (29.1) and it is comparable to Western Asia (13.8).

Q5) Can this be effective in bringing down the potential cases of prostate cancer in the country?

Ans. No. However you can certainly reduce the risk by adapting the new and fit lifestyle. By changing lifestyle you can lower the risk of prostate cancer one must be watchful of his weight, you must include fruits and vegetables in diet especially tomatoes, cruciferous vegetables like cauliflower, cabbage, kale, broccoli etc and  soy, beans and other legumes or fish. Do exercise regularly and include Vitamin E supplements after consulting your doctor..

Q6) What are the medications and precautions required after the removal of testicles through surgery?

Ans .The Patient has to maintain the constant visit to his doctor and should continue the level test after the surgery.

Q7) To what extent does it effect the sexual life of the patient?

Ans .Technically it does not effect the sexual life the patient may continue the erection. However, he may face the loss of libido.

Q8) What is the cost of such surgeries and time needed to undergo it?

Ans .The cost of  orchiectomy is 70 to 80,000 but orchiectomy is not required in all the cases we strongly suggest to take injection instead of surgery.

Q9) Does this surgery have any side affects?

Ans .Most patients experience some blood or small clots in the urine which is normal. Some may experience the loss of libido.

By Dr. Vikas Goswami, Sr. Consultant Medical Oncologist from Max Hospital, Vaishali

 

About Team | NewsPatrolling

Comments are closed.

Scroll To Top